Ensimmäisen lagoton omistajana yritän epätoivoisesti opettella kikkurakarvan trimmausta. Jonkun sortin kotitrimmi kyllä onnistuu, mutta vielä pitäisi oppia miten koira saadaan rodunomaiseen trimmiin ja näyttämään vähän edustavammalta lagotto-tytöltä…
Lagoton turkki kasvaa yleensä n. sentin kuukaudessa, joten se vaatii ehdottomasti säännöllistä hoitamista, jotta turkki ei kasva liian pitkäksi, eikä takkuunnu ja huopaannu vaan pysyy siistinä. Lagotosta ei juurikaan irtoa karvaa, mutta jos trimmauksen suorittaa kotona, löytyy sen jälkeen kyllä karvoja nurkista vaikka kuinka yrittäisi leikatut karvat imuroida.
Turkin voi joko ajella lyhyeksi koneella säännöllisin väliajoin, jolloin turkki pysyy huolettomana melko pitkään. Tai turkin voi leikata saksilla sitä mukaan kun turkki kasvaa (esim. noin 4-8 vkon välein riippuen turkin kasvunopeudesta).
Meillä Lenen turkki leikattiin ensimmäisen kerran koneella sen ollessa jo 2,5-vuotias. Sitä ennen tyydyttiin pelkästään turkin saksimiseen, jossa ohjeistuksena käytetty kasvattajalta saatuja ja lagotto-lehdestäkin (esim. 4/2006) löytyviä trimmausohjeita. Lisäohjeistusta on saatu myös kun on käyty trimmauksessa (Kiitos Senja!), sekä muilta lagotonomistajilta esim. lagottotapaamisissa, näyttelyissä ja muissa koirariennoissa.
Säännöllisen leikkaamisen lisäksi turkista täytyy myös selvitellä säännöllisesti takut, (koneella alas ajetun turkin kanssa kestää tosin jonkin aikaa ennen kuin turkki ylipäänsä on sen verran pitkä että takkuja ja huopaantumista pääsee muodostumaan). Yleensä takkuja syntyy eniten kohtiin joissa karva on pehmeämpää ja pidempää, sekä paikkoihin missä karvat myös altistuvat hankautumiselle – Leneltä tarkistan takkujen varalta erityisesti kainalot, korvan ympärystät, vatsanalusen, jalat ja tassut. Helposti myös esim. kaulapanta tai valjaat saattavat vähän ”tumputtaa” karvaa takulle. Takut voi erotella joko sormin tai kampaa apuna käyttäen. Suurempiin takkuihin voi käyttää takunavaajaa, tai leikata takun ensin pitkittäin halki ja sen jälkeen koittaa setviä sen sormin tai kamman kanssa varovasti auki.
Toimivan kotitrimmauksen osaa jokainen tehdä itsekin kasvattajalta saamillaan tai tältäkin sivustolta löytyvillä trimmausohjeilla. Näyttelyturkin trimmaaminen onkin sitten jo hieman kiemuraisempi juttu, mutta varmasti sekin on harjoittelulla opittavissa. Suositeltavaa on näyttelytrimmausta varten, ja muutenkin, ainakin kertaalleen viedä koira kasvattajalle tai jollekulle muulle osaavalle trimmaajalle (lagotto-foorumilta löytyy listaus trimmaajista). Kun koira on kertaalleen leikattu oikeanlaiseen rodunomaiseen trimmiin, on turkki sen jälkeen helpompi itsekin pitää hyvässä leikkauksessa.
Trimmauksen ohella on tärkeä muistaa säännöllisesti huolehtia myös kynsien leikkuusta, korvakarvojen nyppimisestä, sekä myös tarkistaa hampaiden ja silmien kunto sekä hoitaa näiden puhdistus säännöllisesti. Lenen turkkia siistitään n. 1-3 krt kuussa, kynnet leikataan (tai ainakin tarkistetaan) kerran viikossa, hampaat harjataan lähes päivittäin, ja silmät tsekataan myös päivittäin (Lenellä on superrunsas pään karvoitus ja myös silmien ympärillä paljon karvaa. Erityisesti leikittyään toisten koirien kanssa on silmät hyvä tsekata sillä usein joku silmää ympäröivistä kikkuroista on kääntynyt silmään ja voi aiheuttaa siellä ärsytystä ja rähmimistä, vaikka ei näytä koiraa itseään häiritsevänkään).
Paljon lisätietoa turkinhoidosta, hoitovälineistä ja trimmauksesta löytyy Lagottofoorumilta, mm. seuraavista keskusteluketjuista:
- Turkin hoito
- Turkinhoitovälineet, -aineet yms.
- Uutuustuotteita turkinhoitoon?
- Turkin kiharrutus
- Millainen trimmi miellyttää eniten?
- Elämää epätyypillisen turkin kanssa
- Millaiset sakset?