Trimmausohjeet

Nämä lagoton trimmausohjeet (miten lagoton turkki leikataan saksilla) on muokattu lähinnä omaksi muistilistakseni Emma Bernoullin laatimien ohjeiden pohjalta [Lagotto-lehti 4/2006]. On hyvä pitää mielessä että jokaisella trimmaajalla tuntuu olevan hieman omanlaisensa tyyli trimmata lagottoja, joten mitään täysin yleispäteviä ohjeistuksia on vaikea listata. Osaava trimmaaja ottaa trimmatessaan myös huomioon koirakohtaiset erot niin koiran rakenteessa kuin turkinlaadussakin.

Vartalo ja selkä:

 • Leikkaa turkki mielestäsi sopivan mittaiseksi, eli ensin koko koira samaan turkinpituuteen. Tämän jälkeen muotoile.
 • Leikkaa turkki myötäillen vartalon ääriviivoja. Huomaa kuitenkin, että koiran vartalo ei saisi olla tynnyri, vaan selän pitäisi olla tasainen, samoin kylkien. Varo myös, ettei vatsalinja nouse liian korkeaksi.
 • Tarkista erityisesti, että selkälinja on suora! Varsinkin näyttelymenestykseen tällä on suuri vaikutus.

Etuosa, rinta ja kaula:

 • Leikkaa kaulan karvat aivan lyhyeksi.
 • Varo sen sijaan ettet leikkaa rinnan karvoja liian lyhyeksi. Rinnan tulisi kaareutua sivulta katsottuna kaulasta alaspäin etutassujen väliin kauniisti.
 • Tarkista että etutassujen välissä oleva rinta on edestä katsottaessa suora, älä jätä sinne mitään omituisia karvoja.

Pää ja korvat:

 • Leikkaa korvakarvat reunoja myöten lyhyeksi etsimällä sormin korvan reunat. Mitä pienemmiksi saat korvat, sen parempi. Korvakarvat myös huopaantuvat helposti liian pitkinä. Myös ylimääriset hapsottavat karvat voi korvista leikata lyhyemmiksi, jotta vaikutelmasta tulee siistimpi. Muista myös korvan sisällä kasvavien karvojen nyppiminen!
 • Leikkaa silmien edestä karvat suorassa linjassa, jotta silmät näkyvät. Vältä kuitenkin leikkaamasta kaikkea karvaa silmien välistä lyhyeksi. Voit muutenkin lyhentää pään karvoja, mutta yritä tehdä päästä mahdollisimman pyöreä ja pidä karvat kuitenkin vartalon karvoja pidempänä. Ota pään karvoja leikatessasi huomioon myös koiran sukupuoli. Uroksella pää saa näyttää isommalta ja parta olla pidempi kuin nartulla. Nartulla taas pää saisi olla sirompi jotta koiralle saadaan narttumaisempaa ilmettä.
 • Leikkaa karvat korvien takaa lyhyeksi ja lyhennä myös poskikarvoja korvan alapuolelta tarpeen mukaan, jotta posket eivät näyttäisi liian paksuilta ja korvat asettuvat kauniisti.

Takaosa ja häntä:

 • Leikkaa koiran hännänalunen (koiran takapuoli) aivan lyhyeksi.
 • Muotoile häntä hyvin selkälinjaan sopivaksi. Häntä on porkkanan tai sapelin muotoinen. Katso ettei hännänpäästä tule liian terävä ja ettei hännästä hapsota karvoja eri suuntiin.

Jalat ja tassut:

 • Jätä jalkojen karvat tarpeeksi runsaiksi jalkojen linjoja seuraten (ei pitäisi kuitenkaan olla liian pitkät ja roikkuvat). Leikkaa koiran etu- ja takajalkojen sisäpinnat lyhyeksi.
 • Siisti tassut. Sakset menevät alhaalta ylöspäin, jolloin saat pienet ja söpöt kissantassuja muistuttavat tassut. Myös anturat kannattaa samalla siistiä, eli lyhentää karvat tassujen pohjasta ja varpaiden välistä.
Koiraan saa ryhtiä erityisesti lyhentämällä kaulan, vatsan sekä takapuolen karvaa. Varo kuitenkin ylilyöntejä! Rotumääritelmän mukaan lagoton pitäisi olla vaatimattoman näköinen koira.
 
PS. Katso myös videolinkki (pennun trimmaus) ja kuvitettu trimmausohje Kikkura-asiaa -sivun lopusta! Lisäohjeistusta löytyy myös klikkaamalla oikean reunan avainsanalistalta (tai tästä) sanaa Trimmausohje.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s