Välineet

Käytössä olevat trimmausvälineet:

  • Trimmaussakset
    Hyvälaatuisiin saksiin kannattaa investoida. Hyvistä saksista kannattaa myös pitää huolta – käytä niitä vain turkin trimmaamiseen ja pese koiran turkki aina ennen leikkaamista (likainen ja hiekkainen turkki tylsistyttää trimmaussakset nopeasti).
    Itselläni on käytössä Rose Linen 82080 –sakset ja nämä ovat olleet varsin hyvät. Monet suosivat mallina ns. villakoirasaksia, joissa terät ovat vielä pidemmät ja leveämmät – nämä ovat minullakin jossain vaiheessa ostoslistalla. Lisäksi omistan kyllä myös yhdet ”halpissakset”, joita käytin ennen kuin sain hommattua nuo parempilaatuiset Rose Linet. Nämä halpissaksetkin ovat kyllä edelleen ajoittain käytössä esim. yksittäisten jalkahapsujen leikkaamiseen jos en ehdi ensin pestä turkkia ennen leikkaamista.

    Trimmaussakset (Rose Line), trimmaussakset, tassusakset

  • Tassusakset
    Pyöreäpäiset ja lyhyempiteräiset sakset tassukarvojen siistimiseen. Nämä meillä kyllä vähän turhan pienet (tosin pentuaikaa olivat hyvät), joten usein tulee tassuihin käytettyä noita yllä mainittuja halpissaksia.
  • Pohjavillahara
    Pyörivillä piikeillä varustettu pohjavillahara irtoavan pohjavillan poistamiseen
  • Karsta
    Nuppipäinen pieni karsta. Tätä tuli käytettyä paljon pentuaikana kun koiran turkki oli vielä melko suora ja opettelimme turkinhoito-toimenpiteitä. Nykyisin aika vähän tulee tätä käytettyä.
  • Kampa
    Kasvattajalta saatu erinomainen, pyörivillä piikeillä varustettu melko tiheäpiikkinen kampa, esim. korvakarvojen ja naamakarvojen siistimiseen. Käytän kyllä muutenkin takkujen setvimiseen.

    Pohjavillahara, karsta, kampa

  • Takunleikkaaja
    Takunleikkaajassa on useita rinnakkaisia veitsenomaisia teriä poikittaissuunnassa kahvaan nähden ja peukalotuki tukevampaa käyttöotetta varten. Takunleikkaajia löytyy sekä suora- että kaarevateräisenä. Tämä kaarevateräinen (11-terää) takunleikkaaja on ostettu jossain vaiheessa 
    varoiksi, mutta jäänyt toistaiseksi vielä käyttämättä kun ollaan onneksi selvitty ilman isompia takkuja säännöllisen takkutsekkauksen ansiosta.
  • Kynsisakset
  • Korvakarvojen poistajat eli ns. suonipihdit
    Ehdoton apu korvakarvojen nypintään. Pentuaikana harjoittelimme nyppimistä vain sormin, mutta aina tuntuu korviin jäävän joitakin karvoja joihin ei sormin ylety. Nykyisin suonipihdin käytössä säännöllisesti. Suonipihdeistä kannattaa viilaamalla poistaa nuo sormirinkuloiden yläpuolella olevat lukitusnystyrät, niin pihdit ei jumita karvoja nypittäessä.

    Takunleikkaaja, kynsisakset, korvakarvojen poistajat

  • Trimmauspöytä
    Liukumattomalla päällysteellä varustettu pöytä ja hihnapidike. Meillä aloitettiin pentuna trimmausharjoittelu ihan ruokapöydällä (jumppamatto pöydän päälle nostettuna toimi liukuesteenä). Tämä toimi pöytäharjoittelussa alkuun ihan hyvin, mutta aika paljon houkutteli lähteä tepastelemaan pitkin pöytää tutkimaan mitä muuta pöydältä löytyisi. Pienempi pöydän koko rajoittaa koiran liikkumista niin että pysyy paremmin paikallaan. Myös se että itse pääsee liikkumaan pöydän ja koiran ympäri, on helpottanut trimmaamista huomattavasti.
  • Koiranshampoo ja hoitoaine
    Meillä käytössä tällä hetkellä shampoona Héryn ”Tonus Poils durs”, eli karkeakarvaisen turkin shampoo. Hoitoaineena Espreen ”Honey and Oat Conditioner”, jota käytetään kyllä vain muutama tippa shampoopesun sekaan.
  • Korvanpuhdistusaine
    Lenelle käytetty aikoinaan eläinlääkärin suosituksesta Epi-Oticia. Nyt kuitenkin käytössä CleanAural ja OtoClean, jotka tuntuvat hieman miedommilta ja lempeämmiltä vaihtoehdoilta.
  • Silmienpuhdistusaine
    Käytössä huuhtelunesteenä tarvittaessa jos silmässä näkyy esim. jotain irtohaituvaa mikä pitäisi saada huuhdeltua pois, tai tuntuvat punoittavan esim. hiekkaisessa maastossa möyrimisen tai uimisen jäljiltä. Käytetään myös pumpulilappuun puristettuna silmien ympärystän ja silmäkulmien pyyhkimiseen.
  • Pumpulilappuja
  • Hammasharja ja hammastahna
    Alkuun hampaidenputsausta opetellessa käytössä oli pehmeä sormituppi-hammasharja. Nykyisin varrellinen koirien hammasharja. Hammastahnana Virbacin kananmakuinen Enzymatic toothpaste.
Parhaat ohjeet sopiviin trimmausvälineisiin ja -tuotteisiin saat koirasi kasvattajalta. Vinkkejä voi kysellä myös muilta lagotonomistajilta ja suosikit löytyy pikku hiljaa eri tuotteita kokeilemalla.
PS. Ihan näin suurta määrää välineitä ei kyllä välttämättä tarvita, vaan vähemmälläkin pärjää! Itse olen vaan tässä asiassa kai vähän tällainen välineurheilija…

 

2 vastausta artikkeliin: Välineet

  1. Nimetön sanoo:

    Hei,
    viilaa ihmeessä suonipihdeistä nuo klipsut pois, ettei ne mene ”jumiin” joka nykäisyn jälkeen!
    Ja arvaa vaan, onko meitä ”välineurheilijoita” tässä lajissa monia, näkisitpä minun trimmaussalkkuni… 😉
    t. Johanna, saksikäsi Lahdesta

    • lenelagotto sanoo:

      Kiitos vinkistä Johanna! 🙂 Päivitänpä tämän tuohon välinelistaankin. Hämärästi muistan, että jostain foorumin keskustelustakin olen tuon ohjeen kyllä lukenut, mutta homma on vaan jäänyt tekemättä kun pihdit ei ole liian pahasti jumitelleet.
      Ja on kyllä oikein lohduttavaa, että muitakin välinehamstraajia löytyy! 😉

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s